Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
Dlatego, 8 listopada 2017r. dzieci z klas IIIc i IIa wraz z wychowawczyniami przystąpili do ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc”.Celem programu było zwiększenie świadomości najmłodszych w kwestii prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania. Akcja przeprowadzona została w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Dla naszych uczniów był to dzień szczególny. Mieli bowiem przygotować wielką śniadaniową ucztę – wyjątkowe śniadanie, które da wszystkim MOC, czyli energię do pracy, zabawy i nauki.
Śniadanie zostało poprzedzone zajęciami, które miały na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania się oraz zgłębili wiedzę na temat piramidy zdrowia. Dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w podjętej akcji. Samodzielnie zaaranżowali stoły- wyspy. W klasach zatem pojawiły się czarodziejskie wyspy: kanapkowa, warzywna, owocowa, nabiałowa, deserowa, wędlin i ryb. Podpływając do każdej z wysp uczniowie przywozili produkty z których stworzyli pasty serowe, rybne, sałatki, surówki i desery z jogurtu naturalnego, owoców, otrąb, orzechów i suszonych owoców. Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Dzieci potrafiły dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Nie bały się próbować nowych smaków. Takie śniadanie było dla nich prawdziwą frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i zachwyt. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne …uuum palce lizać! Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna dla najmłodszych na temat zdrowego odżywiania. Uwieńczeniem tego dnia było spakowanie niezjedzonych kanapek – „Wesołe kanapeczki do uczniowskiej teczki”.